Nyt projekt skal hjælpe traumatiserede flygtninge
Nyt projekt skal hjælpe traumatiserede flygtninge ud på arbejdsmarkedet
Med en bevilling på knap en million kroner fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration, sætter Køge- og Stevns Kommuner nu gang i en indsats, som skal støtte flygtninge med traumesymptomer nænsomt ud på arbejdsmarkedet.
Når man er flygtet til et nyt land og har været igennem voldsomme oplevelser, kan det være svært at tage det første skridt i forhold til at komme ud på arbejdsmarkedet. Derfor går Køge- og Stevns Kommuner nu sammen om at støtte ukrainere og andre flygtninge med traumesymptomer, så de kan komme i job eller virksomhedspraktik og få en god start på deres arbejdsliv.
- Ved at støtte flygtninge og hjælpe dem med at bearbejde de ting, som de har været igennem, kan vi forhåbentlig på sigt være med til at give dem fodfæste på arbejdsmarkedet og en god hverdag her i Danmark. Nogle har måske brug for samtaler og andre har brug for et gruppeforløb. Det vigtigste er, at vi tager udgangspunkt i den enkelte og tilbyder den hjælp og støtte, der er brug for, siger borgmester Marie Stærke.
Meningsfyldt for den enkelte og samfundet
Projektet er forankret i Køge Kommunes Center for Dansk og Integration og udføres i et samarbejde med Stevns Kommune. Der bor samlet set omkring 40 flygtninge i de to kommuner, som vil blive tilbudt hjælp og støtte.
- Vi ved, at det betyder rigtig meget for flygtninge at få en hverdag, hvor de er en del af noget og gør en forskel. Det skaber mening og giver en følelse af at høre til. Samtidig er det vigtigt, at endnu flere kommer i arbejde og bidrager til samfundet økonomisk, siger formand for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsudvalget i Køge Kommune, Mette Wigand Bode.
I projektperioden vil der blive lavet en systematisk opsporing og screening af flygtninge med traumesymptomer, så det sikres, at alle, som har brug for det, får hjælp:
Medarbejdere får kompetenceløft
For at medarbejderne kan hjælpe og støtte de flygtninge, som har brug for det, sættes der gang i en række indsatser, som giver medarbejderne på området de nødvendige kompetencer.
- Pengene fra styrelsen skal blandt andet bruges til at udvikle og implementere de nødvendige indsatser og uddannelsesforløb for vores medarbejdere, så de er bedst muligt rustet til at støtte og hjælpe de traumatiserede flygtninge, som har brug for støtte, siger udvalgsformand for Job, Social og Fritid i Stevns Kommune, Anette Mortensen.
Helt konkret vil man for eksempel styrke medarbejdernes samarbejde med for eksempel traumeklinikker, psykiatri og andre, som kan give en bedre forståelse og indsigt i, hvordan man kan hjælpe mennesker med traumesymptomer.