Vi bruger cookies til statistik som en del af vores arbejde for at lave en god hjemmeside. Hvis du ikke siger "nej tak til cookies", antager vi, at du accepterer vores cookie politik.

Klik "her" for at se vores cookiepolitik.

Målrettet jobindsats for nye borgere

En stærk kobling mellem indsatsen for at få nye borgere i arbejde og undervisning i det danske sprog er kernen i et nyt samarbejde mellem Jobcenter Køge, Køge Handelsskole, EUC Sjælland og Center for Dansk og Integration.

15.05.17

At arbejde som rengøringsassistent kræver et stort kendskab til rengøringsmidler, redskaber og materialer. Mary Geraldine Kristensen underviser i rengøring og viser her den rette teknik i at bruge en moppe.


”Klar til Fremtiden” er navnet på den målrettede indsats for hurtigst muligt at få Køge Kommunes nye borgere i arbejde. Ca. 90 nye borgere fra bl.a. Syrien, Eritrea og Iran er i gang alle ugens dage med et skema sammensat af praktik, danskundervisning, jobsøgning og brancheundervisning. Al undervisning foregår på Campus Køge. 

Rasha Khalaf fra Syrien lærer at trimme varer sammen med Anny Willemoes Hansen, der underviser i butik og handel. Rasha var musiklærer for børn i sit hjemland. Hun vil gerne arbejde med børn eller arbejde som butiksassistent.


Selvforsørgelse er målet

Målet er at gøre kommunens nye borgere klar til en fremtid på arbejdsmarkedet, så de kan blive selvforsørgende: 

”Vi bygger videre på de gode erfaringer, vi har gjort os fra tilbuddet ”Klar til Job”, hvor Jobcenter Køge sammen med Køge Handelsskole, EUC Sjælland samt Center for Dansk og Integration forberedte borgerne til job inden for bygge- og anlægsbranchen samt uddannelse”, fortæller Bjarne Andersen, Køge Kommunes arbejdsmarkedschef.Rola Mohammad og Layla Issa fra Syrien snakker om farver og papirformater sammen med Karin Holm, som underviser i branchen produktion.

Sidste år blev Integrationsloven ændret. Således er målet med integrationen af flygtninge og familiesammenførte, at de nye borgere hurtigst muligt bliver selvforsørgende gennem beskæftigelse. For udlændinge, der er jobparate, skal der etableres en virksomhedspraktik inden for 4 uger, og der skal maksimalt være 6 uger mellem hvert virksomhedsrettet tilbud i form af virksomhedspraktik eller ansættelse med løntilskud. 

Hvad er en kompetence? Og hvad er dine stærke sider, og hvordan sælger du dem bedst til en jobsamtale? Det træner kursisterne sammen med Anne Herholdt, sproglærer fra Center for Dansk og Integration.


Udtale og jobsamtale

Mandag og tirsdag er kommunens nye borgere enten i praktik i en relevant virksomhed, eller også får de et grundlæggende kendskab til det danske samfund, dansk kultur, hverdags-IT, demokrati samt vigtigheden af at have et arbejde. Samtidig får de intensiv sprogundervisning med fokus på dansk udtale i forhold til jobsamtaler og det sociale sprog på arbejdspladsen. En korrekt udtale er vigtig, hvis man skal begå sig i det danske samfund og på arbejdsmarkedet. Kursisterne lærer også at skrive et CV, en jobansøgning og at gå til en jobsamtale. 

Ca. 30 kursister er her samlet på Køge Handelsskole for sammen med faglig leder og sproglærer Lars Jakobsen fra Center for Dansk og Integration intensivt at træne udtale i forhold til en jobsamtale.


Forskellige brancher

Senere på ugen - onsdag, torsdag og fredag - er dagene delt i ordinær danskundervisning og indføring i forskellige brancher. Her lærer de nye borgere det fagsprog, der bruges fx i en produktion, i en butik, på en byggeplads eller inden for sundhed og service. Udover fagsproget får de også udviklet konkrete kompetencer og viden, som er nødvendig for at arbejde i den pågældende branche, og de bliver fortrolige med branchens centrale redskaber, fx et kasseapparat eller en speciel rengøringsmaskine. Efter sommerferien udvides  brancherne med et mere uddannelsesrettet forløb og med branchen lager. Målet er, at de nye borgere både får faglige kompetencer inden for den pågældende branche og får udviklet et fagsprog, som skaber adgang til arbejdsmarkedet. 

Ismail Watmani fra Iran er uddannet guldsmed. Han er meget glad for det nye forløb, der kombinerer kendskab til butik og handel med det danske sprog: ”Det er vigtigt at lære den rette udtale og få et stort ordforråd. Når jeg er færdig, vil jeg gerne på VUC og derefter læse til lærer i geografi og historie, for jeg har læst meget om Danmarks spændende fortid."


Vejledning og sagsbehandling på stedet

På Køge Handelsskole har Jobcenter Køge indrettet et kontor, hvor de sammen med vejledere fra Handelsskolen giver nye borgere hjælp og vejledning både med brancheforløbet og med at finde en praktikplads. 


Jamil Horo fra Syrien er uddannet skrædder: ”Jeg har allerede et arbejde som skrædder fem timer om ugen. Jeg håber på at få et arbejde i fx et supermarked, så jeg har fuld tid. Derfor er det vigtigt, at jeg får en god udtale og lærer ord, jeg kan bruge, når jeg skal arbejde i en butik.

Kontakt Kontoret
Opdateret af Køge Kommune 08.01.18